Veelgestelde vragen
Bewegen helpt bij lage-rugpijn Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. ‘Gewone’ lage-rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage-rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over. Hoe lage-rugpijn ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.
Adviezen
Blijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al hebt u pijn. Pijn laag in de rug bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Blijf niet de hele dag in bed, want dan verzwakken uw spieren. Het is dan extra moeilijk om weer in beweging te komen. Probeer uw activiteiten geleidelijk weer op te pakken, ook als de pijn nog niet geheel is verdwenen. Als u dat niet goed lukt, kunnen we u op de praktijk nuttige en praktische aanwijzingen geven. Dan maken we een stappenplan en spreken we af binnen welke termijn u welke activiteiten weer gaat oppakken. Een fysiotherapeut kan u hierbij zo nodig begeleiden.
Medicijnen
Medicijnen of fysiotherapie kunnen het herstel niet versnellen. Pijnstillers helpen wel om te blijven bewegen. Als u pijnstillers voor de rugpijn gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Neem de pijnstillers gedurende een aantal dagen en kijk daarna of u geleidelijk aan weer zonder kunt. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen of diclofenac. Deze laatste twee pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben zoals maagpijn en misselijkheid. Medicijnen die de spieren verslappen, hebben geen zin.
Röntgenfoto of scan
Bij lage-rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven omdat eventuele afwijkingen op de foto (die ook bij mensen zonder rugpijn kunnen voorkomen) soms onterecht als oorzaak van de pijn worden gezien.
Hoe gaat het verder?
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen zes weken.
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met de praktijk:
• als u niet zeker weet of het ‘gewone’ lage-rugpijn is;
• als het na enkele dagen niet beter maar juist slechter gaat;
• als de pijn na een week nog steeds hevig is;
• als bewegen na een week nog onvoldoende lukt. U moet ook bellen als:
• de pijn uitstraalt tot onder de knie;
• de kracht in uw been vermindert;
• het gevoel in uw been vermindert;
• u problemen krijgt met plassen.
Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker komt dan u gewend bent. Meestal gaat diarree na een of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Diarree kan samengaan met misselijkheid en overgeven, soms ook met koorts. Bij waterdunne diarree verliest u veel vocht. U verliest extra veel vocht als u overgeeft, koorts heeft en als het warm weer is. Als u heel veel vocht verliest en te weinig drinkt, kunt u uitdrogen. Ouderen boven de 70 jaar en kinderen onder de 2 jaar drogen sneller uit dan volwassenen.
dit zijn tekenen van uitdroging:
- niet of weinig plassen (donkere urine)
- dorst
- droge mond
- lusteloosheid
- flauwvallen
- verwardheid
- sufheid
- snelle ademhaling
- snelle hartslag
- diepliggende ogen
- koude armen en benen
Hoe ontstaat diarree?
Diarree komt meenstal door een darminfectie met een virus. Een darminfectie kan ook ontstaan door bacteriën of parasieten. U kunt hiermee in aanraking komen wanneer u bijvoorbeeld op reis bent, vooral als u uw handen niet wast als u naar de wc bent geweest en voor het (bereiden van) eten. of wanneer u kip of vlees eet dat niet goed gaar is. De virussen, bacteriën of parasieten komen via de mond in de darmen en veroorzaken een ontsteking van de darmwant. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Doordat het vocht in de darm blijft, wordt de ontlasting dunner.
Adviezen bij diarree
- Het is belangrijk dat u extra veel drinkt (2-3 liter per dag). Hoe meer diarree, hoe meer u moet drinken om uitdroging te voorkomen.
- Als u ook overgeeft of koorts heeft, is drinken extra belangrijk
- Als u ook overgeeft drink dan kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zou houdt u toch wat vocht binnen. Zodra u zich wat beter voelt, kunt u geleidelijk wat meer tegelijk gaan drinken.
- Zodra u weer trek heeft, kunt u geleidelijk weer gaan eten waar u zin in heeft.
- Bij buikkrampen kunt u het beste kleine porties eten. Wanneer er iets in uw maag komt, worden uw darmen automatisch ook geprikkeld.
- Als de diarree langer dan 7 dagen duurt of weer terugkomt, gebruik dan tijdelijk geen zoete dranken, zoals melk of appelsap. Soms kunnen de darmen deze zoete drank tijdelijk minder goed verdragen na een infectie
- Als u koorts heeft en zich ziek voelt, kan bedrust u goed doen.
Voorkom dat u anderen besmet
- Was regelmatig uw handen met water en zeep; iedere keer als u naar het toilet bent geweest en voordat u eten of drinken klaar maakt.
- Was gebruikte glazen, borden en bestek goed af.
Hoe gaat het verder bij diarree?
Diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen vanzelf over. in 90% van de gevallen is de diarree binnen 10 dagen over.
Wanneer de huisarts bellen bij diarree?
- U gaat zich suf voelen
- U begint in de war te worden
- U denkt dat u gaat flauwvallen
- U heeft langer dan 3 dagen minstens 6 keer per dag waterdunne diarree
- U gebruikt plaspillen of medicijnen tegen hoge bloeddruk
- U heeft diabetes (suikerziekte)
- U blijft overgeven
- U drinkt weinig
- U heeft erg veel dorst
- U heeft een dag niet meer geplast
- U heeft de hele tijd buikpijn
- Er zit bloed of slijm bij uw poep
- de diarree is na een week niet minder geworden
Spoed: als u 70 jaar of ouder bent, bel dan de huisarts of huisartsenpost als u 1 of meer van deze klachten heeft:
- U heeft 1 dag diarree
- U heeft koorts bij uw diarree
- U heeft langer dan 8 uur niet geplast
De huisarts kijkt dan of verder onderzoek nodig is.
Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl
Hoesten wat is het?
Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Als u slijm ophoest, verwijdert dat rookdeeltjes, stof en slijm uit uw luchtpijp, keel of longen.
Soms moet u hoesten zonder dat er slijm vrijkomt. We spreken dan van een droge hoest of kriebelhoest.
Waardoor komt het?
Aan de binnenkant van uw luchtwegen zit slijmvlies. Als het slijmvlies wordt geprikkeld, maakt het extra slijm en moet u hoesten. Rook, stof en chemische stoffen, zoals chloor en ammoniak, kunnen prikkeling geven. Ook een ontsteking van de luchtwegen, bijvoorbeeld door een verkoudheid, geeft prikkeling. Het gevolg van veel hoesten is vaak een schrale keel. Ook deze schrale keel kan weer een hoestprikkel geven.
Voor een droge hoest is vaak geen oorzaak aan te wijzen.
Kan het kwaad?
Zo nu en dan eens hoesten is volkomen normaal. Ook vaak hoesten is meestal onschuldig en gaat bijna altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over. U kunt opgehoest slijm gerust inslikken. Dit gaat niet terug naar de luchtwegen, maar verlaat het lichaam met de ontlasting.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Zorg voor schone lucht in uw woon- en werkomgeving en vermijd slecht geventileerde of rokerige ruimtes. Vastzittend slijm kan een vervelend gevoel geven. Stomen boven een kom met heet water kan ervoor zorgen dat het loskomt. Doe in het water geen menthol, eucalyptus of kamille; dat kan de slijmvliezen irriteren (pas op voor verbranding). Iets warms drinken helpt soms ook om het slijm los te maken.
Bij een pijnlijke of schrale keel kunnen huismiddeltjes soms helpen. Bijvoorbeeld een eetlepel honing in de mond laten smelten, iets warms drinken of op een dropje zuigen.
De meeste middelen die u bij drogist of apotheek kunt kopen, werken niet beter dan dit soort huismiddeltjes.
Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid. In dat geval is het goed om uw neus open te houden door te druppelen met zout water. Eén theelepel zout in een limonadeglas lauw water is de goede verhouding. Druppel zo vaak als nodig is om uw neus open te houden.
Bij kriebelhoest geeft een lepel honing of een dropje wel eens verlichting. Drink thee met honing (bij kinderen vanaf één jaar) of met suiker. Bij sommige mensen helpen drankjes die hoestprikkels tegengaan; deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Als er veel slijm in uw luchtwegen zit, kunt u het hoesten beter niet onderdrukken met dergelijke drankjes, want dat houdt de natuurlijke schoonmaak van de luchtwegen tegen.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met uw huisarts:
als u langer dan drie weken hoest
als u benauwd bent of piepend ademt
als u bloederig slijm ophoest
als u naast het hoesten langer dan drie dagen koorts heeft (meer dan 38°C).
Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.
Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl
Verkoudheid Wat is het?
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus-/keelholte.
Ook het slijmvlies in de kaakholten kan ontstoken zijn. In de folder ‘Kaakholte-ontsteking’ leest u daar meer over.
Het slijmvlies produceert altijd een beetje vocht en slijm, maar als het ontstoken is,
zwelt het slijmvlies op en dan vormt het extra slijm. Daardoor krijgt u bij een verkoudheid meestal een
loopneus. Andere klachten bij verkoudheid zijn: een verstopte neus, niezen, hoesten, keelpijn, heesheid,
hoofdpijn en soms oorpijn. Kinderen krijgen hierbij soms koorts, volwassenen bijna nooit.
Meestal gaat een verkoudheid na één tot drie weken vanzelf over.
Bij kleine kinderen kan het wat langer duren.
Waardoor komt het?
Verkoudheid wordt door een virus veroorzaakt.
Het verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt.
Een volle trein of bus, een school of kinderdagverblijf kunnen bijvoorbeeld een bron van besmetting zijn.
Kan het kwaad? Verkoudheid kan geen kwaad.
Verkouden kinderen mogen gewoon naar buiten.
Wat kunt u er zelf aan doen?
U kunt proberen besmetting te voorkomen. Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest, en was uw handen regelmatig.
Zorg voor frisse lucht in huis. Als u verkouden bent, zijn de slijmvliezen in de neus- en keelholte geïrriteerd. Door sigarettenrook wordt de irritatie erger. Dit vertraagt de genezing. Stop dus met roken. Het geeft soms verlichting om een verstopte neus te druppelen met zout water. Voor de juiste verhouding lost u een theelepel zout op in een limonadeglas lauw water. Druppel vier tot zes maal per dag. Bij de drogist of apotheek kunt u deze druppels ook kant-en-klaar kopen. Eventueel kunt u bij de drogist of apotheek neusspray of neusdruppels kopen die het slijmvlies dunner maken (xylometazoline), waardoor u gemakkelijker ademt. Deze spray en druppels mag u drie maal per dag gedurende maximaal een week gebruiken. Soms kan stomen boven een kom met heet water verlichting geven (pas op voor verbranding). U hoeft geen kamille of menthol aan het water toe te voegen; dergelijke middeltjes kunnen de slijmvliezen irriteren. Er bestaan geen medicijnen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met uw huisarts:
als u verkouden bent en langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°C) heeft, als u benauwd bent of piepend ademt, als uw baby verkouden is en slecht drinkt, als uw verkouden baby suf is.
Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.
Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl
Hooikoorts is een vorm van allergie: wanneer u hooikoorts hebt, reageren uw slijmvliezen overgevoelig op stuifmeelkorrels (pollen). Mensen met een allergie voor boomstuifmeel hebben vroeg in het jaar klachten (februari, maart) en soms in het najaar. Heeft u vooral in mei en juni last, dan bent u waarschijnlijk allergisch voor grasstuifmeel. De klachten zijn afhankelijk van het weer: vooral op zonnige en winderige dagen kan de hooikoorts erger worden.Wat merk ik van hooikoorts?
Hooikoorts kan veel klachten geven: jeuk in de neus en niezen, een verstopte neus of juist een ‘loopneus’, ogen die jeuken, tranen of branderig aanvoelen, een droge keel, hoesten, een vol gevoel in het hoofd of een moe en koortsig gevoel.
U kunt proberen de klachten te verminderen, door het contact met stuifmeel zo veel mogelijk te beperken:
• houd het speciale ‘hooikoortsweerbericht’ in de gaten
• houd de ramen gesloten; vooral op dagen die zonnig en winderig zijn, en ook ’s nachts
• draag buiten een zonnebril
• aan zee en hoog in de bergen is minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.
Er bestaan geen medicijnen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet. Het toevoegen van kamille of menthol aan het water kan beter niet gedaan worden; dergelijke middeltjes kunnen de slijmvliezen irriteren.
Neem contact op met uw huisarts:
als u verkouden bent en langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°C) heeft; als u benauwd bent of piepend ademt; als uw baby verkouden is en slecht drinkt; als uw verkouden baby suf is. Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.
Wat zijn teken?
Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.
Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Lyme bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Wanneer komen teken voor?
Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.
Hoe kunt u zichzelf beschermen?
Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken zodat teken niet op uw lichaam over kunnen stappen. Mensen die veel in aanraking komen met teken (zoals boswachters, hoveniers en militairen) wordt aangeraden zichzelf extra te beschermen tegen tekenbeten.
Deze tips bieden geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om lichaam en kleding te controleren op tekenbeten nadat u in het groen bent geweest.
- Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
- Draag kleding die is geïmpregneerd met het isectenwerend middel permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
- Smeer onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.
Lyme Centrum Apeldoorn
Lyme Centrum Apeldoorn introduceert www.rodeplekdoorteek.nl een online omgeving waar u bij onzekerheid rond een rode plek het Lyme Centrum kunt vragen voor een advies.
Waarom rodeplekdoorteek.nl?
Er komen nog te veel mensen bij het Lyme Centrum die te lang wachten met een bezoek aan de huisarts bij een mogelijke besmetting met Lyme. Om deze groep mensen een duwtje in de goede richting te geven biedt het Lyme Centrum Apeldoorn deze online omgeving aan.
Kijk voor meer informatie op: https://www.lymecentrumapeldoorn.nl/lyme
Bron: Lyme Centrum Apeldoorn