Coronavirus – Huisartsenpraktijk Het Kristal – Apeldoorn
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Het Kristal
Distelvlinderlaan 210 7323XB
Apeldoorn

Coronavirus

Op deze pagina vindt u de laatste informatie en adviezen over het coronavirus. De informatie is afkomstig van het RIVM en Thuisarts.nl.

Corona boostervaccinatie

Vanaf  18 november vallen de eerste uitnodigingen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op de mat om een afspraak te maken voor een corona boostervaccinatie. Mensen van 60 jaar en ouder worden van oud naar jong uitgenodigd om de extra prik te halen. Zij  kunnen een afspraak maken bij de GGD,  telefonisch of via  www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Het vaccineren gaat volledig via de GGD, de huisarts heeft geen mogelijkheid om te vaccineren.

Vanaf 15 december 2021 kunnen de mensen van 60 jaar en ouder die minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie of coronabesmetting hebben gehad een afspraak maken voor de boostervaccinatie. Dit is vanwege de opmars van de omikronvariant.

Daarna start de uitnodiging van mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Dat gaat van oud naar jong. Voor hen geldt ook dat zij de booster 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting kunnen krijgen. Uiterlijk in de tweede helft van januari krijgt iedereen van 18 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden.

Bewoners instellingen
Bewoners van instellingen krijgen de boostervaccinatie in de instelling zelf. Zij starten eind november. In (zorg-)instellingen wordt de boostervaccinatie aan alle volwassen bewoners, ongeacht leeftijd, gelijktijdig aangeboden. Het is overigens ook mogelijk dat bewoners van instellingen zich laten vaccineren bij een GGD-vaccinatielocatie.  Bewoners in instellingen die jonger zijn dan 18 jaar komen niet in aanmerking voor een booster.

Voorwaarden booster
De boostervaccinatie kan 3 maanden na de laatste coronavaccinatie worden gehaald. Wie na de laatste vaccinatie nog positief getest is op corona, moet 3 maanden wachten vanaf het moment waarop hij of zij corona heeft gehad. Eerder kan de afspraak niet ingepland worden. In de CoronaCheck-app kunnen mensen hun laatste vaccinatiedatum inzien.

MRNA-vaccins
Voor de booster worden mRNA-vaccins ingezet (Moderna of Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.

Coronavaccinatie

Alle patiënten van 12 jaar en ouder hebben een oproep gehad voor de vaccinatie. U heeft per post een uitnodiging ontvangen van de GGD. Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kunt u een afspraak maken of u kunt bellen naar 0800-7070 voor uw vaccinatie bij de GGD
Voor meer informatie kun u kijken op Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl  en op COVID-19-vaccinatie | RIVM

Prikken zonder afspraak
Op prikken zonder afspraak vind je alle GGD-vaccinatielocaties waar je je zonder afspraak kunt laten vaccineren tegen corona.

Prikken zonder afspraak is mogelijk voor zowel de eerste als tweede prik. Al een afspraak gemaakt maar toch liever prikken zonder afspraak? Dat kan als je de gemaakte afspraak annuleert. Zo voorkomen we dat we onnodig vaccins moeten weggooien.

Vergeet je mondkapje en identiteitsbewijs (met BSN nummer) niet als je langskomt voor je prik. Op de priklocatie moet je nog steeds een mondkapje dragen en 1.5 meter afstand houden. Als je door een medisch specialist bent uitgenodigd voor een derde prik, zorg dan dat je de uitnodiging bij je hebt. Kom je voor een eerste prik? Dan maken we meteen een afspraak voor je tweede prik.

Heeft u een afspraak op de praktijk?

Dan vragen wij u om de volgende aanwijzingen te volgen:

 • Draag een mondkapje!
 • Kom maximaal 5 minuten eerder voor uw afspraak
 • Kom alleen of hooguit met één begeleider indien noodzakelijk
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst, bij de wachtkamer staat een desinfectiestation
 • Neem plaats in de wachtkamer, blijf niet staan
 • Heeft u klachten passend bij het coronavirus verzet/annuleer uw afspraak
 • Bij klachten laat u testen bij de GGD, een zelftest is niet voldoende

Maatregelen om verspreiding te voorkomen

 • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen

Veel voorkomende klachten en testen

 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Heeft u één of meerdere van deze klachten. Laat u zich dan testen en blijft thuis tot de uitslag bekend is.
Als iemand binnen het gezin of huishouden ook koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven.

U kunt zelf een afspraak maken bij de GGD voor een test. U kunt hiervoor bellen naar 0800-1202 of online een afspraak maken via: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Zelftest: Corona-vragentest

Heb ik corona, wat moet ik doen? De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.
Start de test

Thuisarts.nl

Veel informatie kunt u vinden op de website Thuisarts.nl. U leest daar bijvoorbeeld wanneer u de huisarts moet bellen en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen.
Ga naar thuisarts.nl

Landelijk informatienummer

Van 08:00 tot 20:00 uur kunt u met al uw vragen over corona terecht bij het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351
Bel informatienummer

Overige nuttige links

Uitleg over het coronavirus. In makkelijke taal.